Havtorns historia

Havtorn är en bärbuske som trivs i Asiens och Norra Europas (inklusive Sveriges) lite kargare kusttrakter. Busken har gul-oranga syrliga, saftiga bär. Bären har en mycket stark, smak som påminner lite om passionsfrukt efter att man sötat dem.

Havtorn är en buske/träd som trivs i bergstrakter och vid flod- och havstränder. I vilt tillstånd kan havtornsbusken växa från 0.5 till 9 meter hög och blir 30-50 år gammal. Havtorn är skildkönad (tvåbyggare), både han- och honplantor behövs för att få bär. Pollineringen sker med hjälp av vinden.

Havtorn härstammar från Himalaya och har under århundraden spridit sig till Europa.

Havtornsbär skiljer sig från de flesta andra bär på så sätt att de innehåller stora mängder fettlösliga vitaminer, bland annat A-, E- och K-vitamin och flavenoider (vitamin P). De innehåller också oerhört mycket C-vitamin och flera olika B-vitaminer (B1, B2, B3, B6, B9, B12, pantotensyra, folsyra, Biotin).

C-vitamininnehåll i havtorn är cirka 5 gånger större än apelsin. Havtorn innehåller också kolesterolsänkande ämnen, hälsosamma linolensyror, (omega 3,-6,-7 och omega 9) samt antioxidanter.

havtorn