Om Silje-Eks Havtorn HB

Sile-Eks Havtorn arbetar med odling, förädling och försäljning av havtorns produkter. Produkter som vi har till försäljning är bl.a. marmelad, dessertsås, sylt, gelé, nektar,
musli, mjöl, te och godis. Planer finns att även ta fram en havtornsjuice.

Vår affärsidé
Vår affärside är att odla havtorn, förädla till olika havtornsprodukter, ha egen gårdsbutik med fikaservering och leverera produkter till affärer, restauranger
och campingar.

Vår ide är att även kunna ta fram eget pektin från rosenkvitten, egen odling. Även på sikt kunna tillsätta druvjuice  i framtiden. Ta fram produkter utan tillsättning av socker för att kunna passa för diabetiker, eller med övriga tillsatsämnen.

Ägande
Företaget Silje-Eks Havtorn HB drivs och ägs av Börje Ek och Wiveka Siljeros.
Org.nr: 969726-4191. Momsreg.nr: SE969726419101.

Företagets historia och utveckling
Det startade när vi var på trädgårdsmässan 2004, där fanns en monter med en juicekyl, vi tittade på bilderna och läste texten och fick ett glas med juice, smakade
och tittade på varandra och sa ”det här skall vi ha”. Detta var HAVTORN.

Det vi gjorde när vi kom hem var att planera en bit av trädgården och iordningställa denna från skogsmark till odlingsbar mark införskaffa en Romeo och en Julia och planterade. 2005 planterade vi ytterligare en Romeo och 5 Julia samt inhängnade med viltstängsel.
2006 fyllde vi ut med 16 saskatoon så var inhängnaden full, men vi iordningställde
ett nytt område på Wivekas pappas mark, 350m2, där planterade vi 68 havtornsbuskar (8 lord, 20 mary, 20 ljubitelskaya, 20 prozrahnaja) från Finland och sedan uppsättning av viltstängsel. Dessa står tätt.

2007 arrenderade vi mer mark 3500m2 på 20 år, gammal äng med ett antal större videbuskar och några stora sälgar, röjning av buskar och träd, uppgrävning av stubbar och rötter, plöjning, harvning, utjämning och djupskärning av marken. Jordprov (AnalyCen Nordic AB) tages och mer kalium måste tillsättas före plantering samt att startgiva gavs i planteringsraderna.

Vi planterade 220 havtornsbuskar (10 tolme, 10 rudolf, 50 trofimorskaja, 50 pertsik,
50 botanitskaja, 50 augustinka) på en liten upphöjnad vid varje buske=en skottkärra planteringsjord, för att rotklumpen inte skall stå för fuktigt vid mycket nederbörd.
Vi har även en provodling med 70 rosenkvitten  av tre nummersorten från Balsgård i Kristianstad inom detta viltstängsel inhängade område. Ett nytt område 5000m2 är arrenderat på 20 år och blev iordningställt under 2012. Där har vi planterat 250 slånaronia.

Wiveka


Börje